I ove godine regionalna glazbena konferencija prvo stiže u Skopje, gdje će se održati u četvrtak 24.11., u partnerstvu sa PIN konferencijom i showcase festivalom, dok će se drugi dan održati 1.12. u Zagrebu, u prostoru HUB385.

Glazbeni profesionalci iz regije i Europe  okupit će se na dva eventa Runda Digital Daya gdje će uz niz radionica, prezentacija i panela pretresti aktualne teme iz glazbene industrije, digitalne distribucije, digitalnih prava te raspravljati o trenutnoj situaciji na glazbenoj sceni i tržištima regije i središnje Europe. 
 
Konferenciju će u oba grada otvoriti sažeta prezentacija IMPALA-e, krovne europske udruge nezavisnih izdavača s posebnim naglaskom na i dalje aktualni Impalin plan streaming reforme u 10 točaka, te pregled najvažnijih akcija potrebnih da se sistem distribucije prihoda sa digitalnih servisa unaprijedi, te bude funkcionalan za sve nositelje prava, kao i aktivnosti udruge u posljednjih godinu dana, poput uspješnog Impacts projekta fokusiranog na unaprijeđenje rada na ekološki održivoj glazbenoj industriji.

Jedna od centralnih tema konferencije biti će i prezentacija BELEM projekta koji se financira iz EU fondova za kulturu u kojem i Runda sudjeluje kao jedan od 14 partnera, te, vezano na samu bit tog projekta, digitalna monetizacija tekstova pjesama i prijevodi tekstova za publishere, diskografe, autore, izvođače i digitalne platforme kao potencijalni novi izvor prihoda za sve, ali i kao mogućnost izvoza glazbe na druga tržišta. O ovoj temi u Skopju pričat će Robert Singerman jedan od vodećih ljudi kompanije LyricFind, te čovjek koji je u svojoj karijeri prošao sve segmente glazbenog biznisa i surađivao s nizom izvođača kao što su R.E.M., Gipsy Kings, James Brown, Suzanne Vega, Violent Femmes, 10.000 Maniacs i mnogi drugi.

Neizbježno je, kada se priča o digitalnom svijetu glazbene distribucije ne dotaknuti brojne dostupne mogućnosti koje su na raspolaganju svim dionicima u industriji da ostvare svoje prihode, ali i načine kako promovirati glazbu, te naravno aktualnu situaciju u live industriji koju obilježavaju rekordne prodaje, ali i porast cijena ulaznica, kao i niz otkazivanja turneja planiranih za ovu ili iduću godinu, što će biti teme dva panela koji će se održati u Skopju.

Također, skopski Runda Digital Day donosi i radionicu ‘Digital distribution 101’ koju će održati Daggan Stamenković, stručnjak za digitalnu distribuciju koji se tim poslom bavi od 2004. godine za razne kompanije u Nordijskoj regiji kao što su Phonofile, Orchard i Secretly Noord, na kojoj će se dati pregled svih mogućih načina plasiranja glazbe na digitalne servise, kao i razni savjeti i trikovi kako unaprijediti taj posao. 

Kompletan program RDD #4 Skopje, kao i program PIN glazbene konferencije na OVOM linku.
 
Zagrebački event RUNDA DIGITAL DAY #4 konferencije održati će se 1.12., te će u fokusu imati cijeli niz tema vezan za digitalnu distribuciju, ekološku održivost glazbene industrije. Više detalja o programu zagrebačkog eventa objavit ćemo uskoro.

POZIV ČLANOVIMA ZA RUNDA DIGITAL DAY ZAGREB
Ovim putem pozivamo sve članove Runde da se jave na naš mail info@runda.online i osiguraju svoje mjesto kako bi uživo prisustvovali na Runda Digital Day-u u Zagrebu, 1.12., jer je broj mjesta ograničen. Članovi Runde imat će prednost za prijavu, no, prijave će se zaprimati po prinicipu prioriteta prema momentu slanja potvrde dolaska na konferenciju, te stoga molimo da se prijavite čim prije, a najkasnije do ponedjeljka, 28.11., kako bi mogli što kvalitetnije pripremiti program i uvjete za održavanje konferencije.

RUNDA DIGITAL DAY organizira Regionalna udruga nezavisnih diskografa – RUNDA
Sponzor RDD #4 – MERLIN
Partneri RDD #4 – IMPALA, PIN, HDU-ZAPRAF
 
RUNDA DIGITAL DAY #4 SKOPJE / 24/11 / Event Link

Supported by: MERLIN