Sama pjesma, kako kažu autori Anil Melunović i Haris Bise, ima ljubavni štih, ali je posvećana i apsurdima bh. historije i egzodusu mladih iz zemlje. Pjesma, kao i video spot, su autorsko viđenje stanja u društvu danas. Istovremeno, ideja ove pjesme je da ljubav pobjeđuje i nam svima treba optimizma.

Pjesma i spot nude i intrigantno viđenje bosanskohercegovačke povijesti, kao što može zaključiti iz prvog stiha pjesme – Šta bi bilo da je fulio Gavrilo i da su Švabe i partizani bili najbolji jarani.

Autori teksta, muzike i aranžmana su dvojac Melunović-Bise, svirali su Vlatko Milošević (gitara), Valentin Šiška (bas gitara), Dino Olovčić (klavijature), Adnan Cico (saksofon), Darko Beus (truba) i Mirsad Abdagić Kike (drombulje), dok je bubnjeve programirao Tihomir Toši Domaćin u studiju „Helem nejse“. Značajno kreativno učešće u aranžmanu imao je poznati sarajevski muzičar Ivica Vinković.

Pjesmu su otpjevali Anchy i Renata Kurtalić, uz podršku hora AKCUS Seljo.

Video spot je, po scenariju Anila Melunovića i Harisa Bisea, režirao Jasmin Duraković. Snimatelji spota bili su Amer Beganović, Jasmin Spahić i Igor Čalić, šminka Amra Redžić, dok je kostim radila Belma Žiško. Montažer spota je Fadil Komarica, dok je izvršnu produkciju radio DEPO.  Spot u igranoj formi sniman je na više lokacija u Sarajevu posljednjih nekoliko mjeseci.

U spotu su, na čemu im je produkcijska ekipa zahvalna, igrali: Esma, Majda, Pandža, Mija, Tarik, Đole, Edo, Sočo, Zika, Ermin, Anel, Đenka, Adnan, Saša, Keka, Muharem, Sabina, Lav, Enis, Rijad, Mito, Zijo, Dino, Adnan, Milan, Merima, Nejla, Saira, Chiara, Soldo, Zela i Mersi, Dragan i Nada, Biza, Senad i osoblje Pivnice HS.

Plesna trupa u spot je Društveni salsa klub El Paso (Minja, Jasmin, Erna, Faris, Berina i Adel).

Također, projekat su nesebično podržali : Sarajevska Pivara, Pivnica HS, Mujesira, Mustafa, Sena i Sabahudin.