U povodu 40. obljetnice originalne objave, Dallas Records izdaje special edition premijernog albuma Parafa "A dan je tako lijepo počeo". Posrijedi je ključni album jugoslavenske te jedan od ključnih albuma kontinentalne europske punk-scene. Svakako, riječ je i o najvažnijem hrvatskom punk-albumu.

Objavljen je 5. lipnja 1980. i manifestirao je meteorski bljesak prve postave Parafa. Tim albumom Paraf je ušao u antologiju lokalne i europske punk-supkulture, kao i u anale regionalne pop-kulture.

Special edition albuma osim originalnog mixa donosi i četiri bonus pjesmeRijeka i Moj život je novi val s njihovoga nastupnog singla objavljenog 1979., singl-verziju Narodne pjesme, znanu s kompilacije Novi punk val 78-80 i live-izvedbu kultne skladbe Goli otok izvedene 1979. na nastupu u Puli.

Bio je to jedan od prvih snimljenih punk-albuma na ovim prostorima, no objavljen je s vremenskim odmakom zbog problema s jugoslavenskom Komisijom za šund. Tako je zamijenjen originalni ovitak, neke pjesme nisu uvrštene na album, a amblematska Narodna pjesma na albumu je objavljena s drukčijim stihovima. Unatoč tim zahvatima, album je (pr)ocijenjen kao šund i na tržištu se pojavio s višom cijenom. No, to nije umanjilo njegov uspjeh. Početna naklada je rasprodana, pa je kasnije vinilni album doživio i drugu nakladu prodavši se ukupno u 25 tisuća kopija.

I 40 godina nakon izvornog objavljivanja, album "A dan je tako lijepo počeo" zvuči moćno, razorno, opasno, poletno i svježe. Valter KocijančićZdravko Čabrijan i Dušan Ladavac Pjer su na 14 pjesama objavljenih na albumu uspješno spojili inicijalnu punkersku jednostavnost s nesmiljenim juvenilnim buntom protiv zatupljujuće svakidašnjice. Upravo stoga, taj album zvuči toliko snažno i danas.

Kako je rekao Igor Vidmar, jedan od producenata albuma, 'Parafi su bili anticipacija dolazeće krize, u smislu preteče društvene deziluzije i nastojanja društveno podređenih slojeva da na bilo koji način izraze svoju individualnost'.

U originalnom press releaseu koji je pratio taj album piše: "Parafi pjevaju o ulici koja znade biti podrugljiva i zajebantska, teška i mučna ulica tinejdžerskih nedoumica, strasti, zasebne mitologije i svog kuta promatranja… zato ova ploča donosi ironiju, podrugljivost, ludiranje i slobodan pristup tabuima malograđanske mediokritetske svakodnevnice.' Dotad u jugoslavenskoj popularnoj glazbi gotovo nezamisliv, takav pristup osigurao je Parafima neprijeporan kulturološki pijedestal."

O albumu su zborili i poznati glazbeni kritičari:

Parafi su predosjetili da će doći do raspada sistema koji se nakon skorašnje Titove smrti održavao na aparatima vojske i milicije. Razbijali su društvene iluzije o vječnosti tog sistema, a sve to u formi punka, za kojeg u početku nisu ni znali kako zvuči, ali su predosjećali da mora biti jednostavan, brz, drzak, provokativan i bučan. Aleksandar Dragaš

Sjajan Grad, Narodna pjesma i njen sarkastično ubojiti refren „nijedne nema bolje od naše policije“ ili pak jednako razorna Živjela Jugoslavija, čiji je cijeli tekst složen od političkih parola i ideoloških „velikih istina“, i danas drži vodu baš kao i udarni jezičavi singlovi Pistolsa koji zazivaju anarhiju u Britaniji i „slave“ Kraljicu ili pak poziv Clasha na bjelačku pobunu. Zlatko Gall

Da su Paraf bili samo prvi punk rock bend u Hrvatskoj, već bi i to bilo dovoljno, a kamo li činjenica da su iza sebe s objavom debitantskog albuma ostavili tri punk rock himne za sva vremena na ovim prostorima. Prvi album A dan je tako lijepo počeo mjereno svim punk rock gabaritima je i dan danas najbolji punk rock album u Hrvata. Zoran Stajčić

'A dan je tako lijepo počeo' je pravo borbeno remek-djelo autentične ovdašnje punk škole, koje je u sebi saželo životnost i romantično-anarhični humor tog doba, dajući krila cijeloj novovalnoj generaciji, kao i vjeru da se kod nas ipak može ponešto reći i odsvirati mimo kontrole tadašnjih vlasti. Kapitalan značaj ove bučne ploče, kao prvog pravog istupa na hrvatskom ili srpskom jeziku, samo je porastao tijekom godina, jer ništa slično otad nije snimljeno na ovim prostorima. Zorica Kojić i Dragan Ambrozić

Koliko je Paraf bitan band dokazuje i velika fanovska baza koja ne samo da odrasta s bandom, nego se iz godine u godinu regrutiraju novi poklonici. Štoviše, to ide i obiteljskom linijom o čemu svjedoči zapis jednog vršnjaka članova banda na Facebook profilu Parafa nakon što je doznao za ovo reizdanje:

I tako, 40 godina kasnije valja opet prema prodavaonici ploča, pa kad se unuk rodi da mu djed ima što staviti kraj uzglavlja i, naravno, pustiti mu Narodnu pjesmu dok će ga nosati noću kad bude plakao. Na opću radost majke i bake, jer mu je otac i dobio ime po pjesmi Parafa koju sam pjevušio vozeći se 1992. vlakom iz Vinkovaca prema Zagrebu: 'Pimpilin Valentin…'.

Budući djed neće morati u shopping. S obzirom da mu se sin zove Valentin po stihu iz pjesme Parafa Federico u bačvi, Dallas Records će mu darovati ovo reizdanje. Pjesma se nalazi na drugom albumu Parafa Izleti koji sljedeće godine također obilježava 40. obljetnicu izdavanja i tim povodom Dallas će objaviti special edition i tog albuma.

Album A dan je tako lijepo počeo (special edition) može se kupiti u webshopu Dallas Recordsa i u prodavaonicama s gramofonskim pločama. Prije prvijenca, u povodu 35. obljetnice izdavanja, reizdan je treći album Parafa Zastave.

A dan je lijepo počeo nalazi se i u CD boxu Sabrana djela 1976.-1987. koji je također dostupan na Dallasovom webshopu.