Mayales ponosno predstavlja novu vokalnu suradnju, još jedan spoj umjetnika odanih glazbi i perfekciji spojenih u pjesmu koja će ravnopravno stati uz bok uspješnicama koje je bend ostvario s Valerijom Nikolovskom, Yayom, Kristijanom Beluhan. Ovoga puta radi se o pjesmi Montreal na kojoj im se pridružila umjetnica iznimnog glasa i karizme, Mary May:

"Toliko me šarmirala karizma te divne žene da sam tek po završetku albuma shvatio kako mi je preokrenula tekst na početku pjesme. Trebalo je biti 'Jučer sam zaspala u sebe…'. Mary je jaka i formirana umjetnica, osebujna i autentična, za nju više nema nazad…a to je danas tako rijetko. Svaka minuta druženja, suradnje s njom, ima svoju priču. Zbog toga ovu pjesmu volimo još i više", o suradnji s Mary May je ispričao Petar Beluhan, a svoje dojmove podijelila je Mary:

"Kada te pozove netko čiji album prvijenac smatraš najuzvišenijim ostvarenjem domaće pop produkcije koji prelazi granice žanra i dan danas stoji čisto i snažno na samo svom mjestu, onda ne dvojiš. Suradnja se dogodila prirodno, mogla sam biti ono što jesam, a opet sljedeći određenu sliku koju je Petar imao o samoj pjesmi, u koju sam se spremno uklopila. Još sam više dobila kroz međusobnu komunikaciju, jer smo oboje brusili iskrenost i otvorenost i mislim da smo u kratkom roku jedan drugom rekli stvari koje inače traže dulje poznanstvo. 'Montreal' je tu kao divna uspomena na naš prvi susret, a odnos je ono što ostaje i to me jako veseli".


Pjesma 'Montreal' ujedno je peti singl skinut s hvaljenog albuma Domovina, objavljenog u travnju 2021. godine. Nastala je u trenutku kada ukupna svjetska glazbena scena, tim više i domaća, zatečeno i bespomoćno prolazi kroz nezapamćeno razdoblje nemogućnosti žive komunikacije sa svojom publikom i kada se tek naslućuju razmjeri istinske štete za sadašnjost i budućnost. Iz tog razloga umjetnici koriste sve preostale mogućnosti da stvaraju i dođu do svoje publike. Objavom novih djela pokušavaju uglazbiti trenutak, ali i nadu, kako sebi samima tako i svojoj publici.
 
I u slučaju Mayalesa pandemija je naprasno prekinula gotovo sve koncertne aktivnosti benda planirane kao promocija novog albuma Domovina, koji je odmah po izlasku unisono ocijenjen ne samo kao album godine već i kao najambicioznije djelo u skoro trideset godina postojanja benda. Neovisno o tome Mayales nastavlja objavljivati singlove s Domovine pa nakon pjesama Dupli svijet, Još jedan krug, Divlje pastrve i Adio galioti na red dolazi iznimno senzualna pjesma Montreal, po mnogima nasljednicu kultne pjesme Simbol za sunce.
 
Ovu, nedvojbeno, važnu kompoziciju u dugačkom nizu Mayalesovih potraga za savršenom pjesmom, prati i video za koji su zaslužni Petar Beluhan, Dinko Šimac, Dina Ekštajn te mlada umjetnica Luna Beluhan.
 
Pjesma "Montreal" dostupna je na svim digitalnim servisima.



Izvor: Aquarius Records