Kalem je sastav koji izvodi tradicionalnu muziku Balkana odevenu u novo ruho. Njena lepota je u jednostavnosti i ideji koju nosi – približiti savremenog čoveka kulturnom nasleđu koje ovo podneblje čuva. „Kalem“ čine profesionalni, akademski muzičari Stefan Ilić (vokal/violina) i Dušan Popović Lipovac (gitara).

Album „Meseče“ sadrži devet numera među kojima su se našle dve instrumentalne, zatim obrade tradicionalnih pesama, kao i autorska muzika. Na prvom mestu je prirodan i autentičan pristup muzici - zvuk je intiman, sniman tako da u potpunosti odrazi živi zvuk sa ciljem da slušalac dobije utisak kako to zvuči na koncertu.

Dizajner zvuka je Bojan Krtinić, a aranžmane su radili Dušan i Stefan, pa se stil Kalema može najbolje opisati kao fuzija njihovih individualnih pristupa muzici. Dušan donosi prizvuk Mediterana i klasične muzike, dok je Stefan svojim izvornim, narodnim stilom pevanja i sviranja bliži našoj baštini.

Sa prvim albumom dolazi i spot za istoimenu autorsku numeru. Režirao ga je Dragan Jereminov, a u spotu glume naš poznati glumac Nebojša Milovanović i Nikolina Pavlović.

Ne verujem da je slučajno što se na prvom nastupu Kalema u publici našao Nebojša Milovanović. Nakon upoznavanja smo u više navrata sarađivali, a sada smo tu saradnju krunisali njegovim učešćem u spotu za pesmu Meseče“, ističe Stefan i dodaje: „Pesma govori o izgubljenoj ljubavi i bolu koji za njom ostaje. Glavni protagonista priče, u razgovoru sa mesecom kao svojevrsnim medijumom između njih dvoje, doznaje sve o njoj i deli svoje najdublje emocije.

Nakon mnogobrojnih nastupa širom Srbije, sastav Kalem će predstaviti i beogradskoj publici 22.januara  u Kolarčevoj Zadužbini, gde će ujedno predstaviti svoj debitantski album.

Album "Meseče" sastava Kalem dostupan je na svim prodajnim mestima Multimedia Music i na www.multimedia-music.com kao i na svim relevantnim striming platformama.