Mimika Orchestra, dvadesetdvočlani orkestar, predvođen svestranim glazbenikom Makom Murtićem, objavio je za Menart/Rika Muzika novi singl “Thalassa“.

Pjesma će se naći na novom konceptualnom albumu pod nazivom „Altur Mur“ koji izlazi 28. listopada. (Rika Muzika/Menart).
S ovim albumom, Mimika Orchestra, koju su prije 11 godina u Londonu osnovali skladatelj Mak Murtić i vokalistica Maja Rivić, vodi vas na putovanje u izgubljenu dušu Mediterana. Zaronite u tajnu maglu nošenu “tim asimetričnim balkanskim ritmovima, zidom limene glazbe iz ogromne puhačke sekcije” (Musicdeli, 2016.) i usudite se probuditi osjećaje ljubavi, smrti i postojanja uhvaćene u prolaznosti vremena. Autor glazbe, Mak Murtić, kaže da je album vizija nepostojećeg mjesta na Mediteranu, gdje se isprepliću kulturna i osobna reinvencija.Izgubljena duša Mediterana

Mak Murtić je počeo istraživati ritmove i mediteranske jezike još prije tri godine kako bi pripremio ovaj album i s orkestrom vas poveo na putovanje u davno izgubljenu dušu Mediterana. 
Tekstove je pisala Marta Kolega u sklopu kreativne suradnje s Makom, od začetaka istraživanja raznih stilova Mediterana i njegove kulturne isprepletenosti, do poezije ljubavi, smrti i egzistencije:

“Kreiranje tekstova za “Altur Mur” je bilo putovanje jadranskim otocima, atmosfera, način ponašanja, jezik, životni stil, pogledi na svijet. Skupila sam fraze koje imaju jak zvuk, neobičnu sliku, neobičnu ljepotu, i uklopila sam ih da ispričaju priču o (izgubljenoj) duši, pojedincu koji pokušava pronaći svoj put u ovome svijetu, priču koja odjekuje Odiseju i nosi isti slani miris mora, i kolebljiv osjećaj da ne znaš točno kamo ideš“, otkriva Marta.

Mimikin drugi singl s novog albuma, Thalassa (eng. The Sea), pjesma je o utapanju sablasnog tijela bivšeg ljubavnika u dubini mora sjećanja, dramatično kaže Mak i nastavlja objašnjavati kako album odmiče od vizije mediteranskog krajolika pretvara u vječnu gozbu, pa završava Thalassom, trenutkom utapanja pod morem, gdje se emocije naših protagonista osjećaju samo kao daleka sjećanja na davno nestala vremena i ljubavi.
Za Martu je ovo pjesma koju pokreću morske oseke. More (thalassa) u ovoj je pjesmi mitska pokretačka snaga koja pokreće sićušnog plivača, koji mu se potpuno predaje.

Digitalni servisi: 
Album:http://https://bfan.link/altur-mur
Singl: http://https://bfan.link/thalassa

Izvor: Menart