Kao Vantiz, dvojac iste vizije iz Novog Sada, Miloš Đurić i Igor Trešnjić, spadaju medju najplodonosnijim i ingenioznim producentima i izvođačima globalne EDM scene iz južne Evrope, tačnije Srbije. Lampshade Media objavili su singl “Recovery”, prvu u seriji novoostvarenih i rezultat dvogodišnjeg eksperimentisanja.

Ubrzo po ulasku na EDM scenu Vantiz su počeli da izdaju za Skink Records etiketu, iza koje stoji znani EDM holandski dvojac Showtek. Podržavao ih je i puštao Fedde le Grand, a puštali i Tiesto, i Diplo. Njihov singl “95” dostigao je više od milion i po streamova na Spotify-u, dok je poslednji singl “Can U Feel It” stigao na drugo mesto na Beatport-u i održao se 2 meseca među prvih deset. Duo kombinuje mračne duboke ritmove, stvarajući u stvari eksploziju pozitivne, nesputane muzičke energije, sa ritmom i bitovima koji neminovno zavode slušaoca.

"Početak naše saradnje datira još iz 2016. godine", kaže Igor. "Nakon što smo se upoznali i odradili prvi b2b set na festivalu, kao pojedinačni izvodjači, počeli smo da pričamo o muzici, industriji, nastupima, te smo shvatili da obojica delimo sličnu viziju, ali i da zajedno možemo mnogo više. Ime ‘Vantiz’ je nastalo zapravo kroz jednu malo smešnu priču. Naime, koren imena potiče od engleske reči ‘vanity’ , što u prevodu znači sujeta, a odnosi se na ono sa čime se susrećemo dugi niz godina u muzičkoj industriji i to je nešto što želimo da promenimo. Pesma ‘Recovery’ je nastala za vreme karantina i sama inspiracija za pesmu je bila ta neka kolektivna potreba za oporavkom koju smo na metaforički način ispričali kroz odnos dve osobe."

Posle 5 godina konstantnog izdavanja i nastupanja Vantiz je osetio potrebu da se povuče “dok ne pronadjemo to nešto u muzici koju radimo na šta ćemo biti svim srcem ponosni.“ kako sami kažu - nešto što će ih predstaviti baš onako kako oni rezonuju muziku.

"Predhodne dve godine smo radili na razvoju novog zvuka koji će karakterisati svaku našu pesmu", kaže Miloš. "Taj karakter pronašli smo u samom pristupu kreiranju muzike. Analogni zvukovi, prijatne melodije, emotivni vokali, a sve to ukombinovano sa 'mračnim’ zvukom elektronike su samo neke od stvari. Posle uradjenog velikog broja pesama, teško nam je bilo da se odlučimo koja da bude prva u nizu. ‘Recovery’ zaokružuje sve ono što je nama bilo bitno za prvu pesmu, a to je da ima karakter koji sam pomenuo ranije, emotivne vokale uključujući i vokale nas samih, i da je cela svedena tako da je ljudi razumeju i osete. Naravno to ne znači da su ostale pesme teže za razumeti, već da je ‘Recovery’ jedan blagi uvod u naše muzičko razmišljanje. Publika od nas može da očekuje puno iznenadjenja, a siguran sam da će svima privući pažnju.”



Kao što pesma pedstavlja prirodan analogni zvuk izveden na moderan način, tako i spot predstavlja spoj prirode i modernog okruženja. Balerina u šumi je ona koja prenosi emociju prirode i plesa duge tradicije, dok je druga balerina snimana u studijskim uslovima, sa koreografijom modernog baleta. Zanimljiva činjenica je da spot sniman u oktobru na 0 stepeni duže od 10 sati, na više od 10 lokacija.

"Ne brinite, balerine su odmah bile ogrnute ćebetom posle svakog kadra. Ceo spot smo mi producirali i organizovali jer nam je bilo bitno da našu zamisao i viziju dela prezentujemo i vizuelno. Cela pesma zajedno sa spotom je isnpirisana begom od cele sitacije u svetu i pronalaženje nade i oporavka od svega toga", kažu Miloš i Igor. 

Singl “Recovery” dostupan je na svom streaming platformama, a možete ga poslušati OVDE.

Naknadno su objavljeni "Recovery Club Mix" i "Extended Club Mix" koji su dostupni za slušanje NA LINKU

Izvor: Lampshade Media