Album je skladateljsko djelo Vicka Dragojevića, voditelja i člana klape, koji je na njemu, stavak po stavak, radio posljednjih nekoliko godina, koristeći liturgijske tekstove u šest od devet skladbi dok su "Ti si duša grada", "Kruše sveti" i "Dah tvoj grije bijeli kamen" rađeni po stihovima Bože Vodopije.

Završnu fazu projekta Vicko opisuje sljedećim riječima: "Praizvedba Mise svetoga Vlaha održana je, simbolički, na Kandeloru – Svijećnicu, na sam početak Feste svetoga Vlaha, 2.2.2020., u parčevoj crkvi u Dubrovniku; s prepunim redovima, ali i stepenicama ispred crkve. Uvjereni i sigurni u svoj rad, organizirali smo i audio i video snimanje, kako bi za vječnost ostala zabilježena ta prva izvedba, nakon silnih mjeseci pripreme i intezivnog rada. Nekoliko dana kasnije, ozvučili smo crkvu u Župi Dubrovačkoj, te u istom dahu snimili novi nosač zvuka. I s time nismo završili priču o Misi svetoga Vlaha već je – tek započeli, usmjerivši naše melodije prema svim onim glazbenim meredijanima koji traže izvornu, baštinsku i a capella muziku."

Klapa Kaše - Misa svetoga Vlaha

Snimanje i editing odradio je Šime Lukšić, a mastering Žarko Dragojević. Za prekrasno grafičko oblikovanje bile su zadužene Nora Mojaš i Made Milićević. Izdavanje je poduprlo Hrvatsko društvo skladatelja.

Koncertna promocija albuma održat će se u sklopu manifestacije Festa Dubrovnik, u četvrtak, 28. siječnja s početkom u 20 sati u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića. Događaj će se prenositi uživo putem društvenih mreža.

Predgovori izdanju

Jedinstven ambijent srednjovjekovnog grada potencira odlike gradskog načina života i razmišljanja, te klasične, posebno rane glazbe, uglađenost i profinjenost. Sve navedeno reflektira se u izvedbama dubrovačkih klapa, u radovima dubrovačkih autora, a rezultira jedinstvenim odlikama klapskog stila dubrovačkog kraja. Inspiriran tradicijom dubrovačkog pjeva te standardnom formom stavaka (liturgijskih i paraliturgijskih) autor poseže za glazbenim rješenjima koja formom odgovaraju stilu klapskog pjevanja. Od tradicijskog (dubrovačkog) klapskog predloška djelo razlikuje slobodnija forma prožeta polifonim uklonima i slobodnijim akordskim sklopovima. Izuzetan doprinos autorovu glazbenu razmišljanju daje vrsna izvedba klape Kaše koju je upravo Dragojević osnovao i godinama za nju stvara nove, glazbene predloške. Vicko Dragojević sklada pretežito vokalnu glazbu za klape, koja se temelji na pučkoj tradicijskoj baštini, tvoreći u svojim djelima prepoznatljiv glazbeni rukopis i način u kreiranju sadržaja u kojima su sačuvane i autorski oplemenjene vrijednosti dubrovačke (klapske) tradicijske glazbe. - dr. sc. Joško Ćaleta | Institut za etnologiju i folkloristiku

Ova skladana misa tvori poetičku cjelinu proprija i ordinarija mise promišljenu kroz tradicijske elemente dalmatinskog klapskog pjevanja a obogaćene vještim umjetničkim stilskim elementima vokalne glazbe u vještoj simbiozi sa mikro polifonim elementima, kromatskim pomacima, proširenim tonalitetnim planom te vještim transpozicijama. Koristeći homofoni stil autor vješto balansira između dinamičkih i statičkih formalnih cjelina koristeći sonorna ekspanziranja pomoću unisona, sekstnih i tercnih melodijskih suzvučja te kontrastnih recitativnih dijelova obogaćenih temeljnim i duodecimalnim orglpunktom postižući nadasve originalna sonorna rješenja. U prijanjanju glazbenih elemenata Logosu i njenoj ekspresivnosti autor se pokazuje kao vrsni poznavatelj tradicijskih suzvučja koje kreativno suoblikuje u vješte sonorne ikone nastale iz kontemplacije Riječi zaodjenute dalmatinskim idiomom u osobnom promišljanju misterija vjere. - Izv. prof. art. Blaženko Juračić | Umjetnička akademija u Splitu

Biografija

Poštujući davni pjev dubrovačkih gospara i pažljivo osluškujući glazbeno bilo svoga kraja, početkom 2007. u Dubrovniku nastaje mješovita klapa Kaše. Ime dobiva po lukobranu Kaše koji se nalazi ispred stare gradske luke, a simbolizira klapu kao lukobran višeglasnog pjevanja dubrovačkog kraja. Članovi klape su isključivo studenti tako da klapa vrlo brzo dolazi pod okrilje Sveučilišta u Dubrovniku. Iako relativno mlada, klapa Kaše nastupila je na brojnim festivalima diljem Hrvatske i inozemstva, gdje redovito osvaja odličja od kojih je dovoljno istaknuti dvije pobjede na najprestižnijem klapskom festivalu, 2012. i 2014. Godine.

Osim nastupa na brojnim festivalima, klapa je krenula sa svojim koncertnim programom "Tragom Republike", u kojemu je reanimirala i okupila 16 izvornih pjesama dubrovačkog kraja, te uz pomoć ljeričara, zdravičara, glumaca i plesača prikazuju glazbeni odraz dubrovačke glazbene povjesti. Klapa Kaše je tijekom 2013. godine objavila prvi nosač zvuka "Rego", a već 2014. godine i drugi album "Tragom Republike".

Klapa Kaše

Luka Šerić - I. tenor
Marijo Anđelić - II. tenor
Antonio Dragojević - II. tenor
Alen Roki - bariton
Marko Palčok - bariton
Vicko Dragojević - bas
Ante Džamarija - bas

Klapa Kaše na mreži

https://www.klapakase.hr
https://www.facebook.com/klapakase
https://www.instagram.com/klapakase
https://www.youtube.com/user/klapakase