„Loud & Clear“ je novi Spotifyjev web portal koji prikazuje kako se određuju streamovi i njihova isplata. Na web stranici i sami priznaju da nisu bili potpuno transparentni.

„Pitanja i zabrinutost izvođača o prihodima sa streaming servisa prisutni su već gotovo desetljeće. Smatramo da smo bili pretihi kad je ova tema u pitanju. Naš cilj s ovim portalom je osigurati temelje za važnu raspravu. Sa dijeljenjem više informacija, nadamo se odgovoriti na mnoga pitanja i podijeliti korisne izvore o današnjoj streaming industriji“, rekli su iz Spotifyja.

Na web portalu se radilo mjesecima, a lansiran je paralelno sa serijom protesta organiziranih od strane Union of Musicians and Allied Workers koji su se događali ispred Spotifyja.

Osnivač Spotifyja, Daniel Ek rekao je: „57 tisuća izvođača predstavlja 90% mjesečnih prihoda na Spotifyju. Taj broj se učetverostručio u posljednjih šest godina. Naš cilj je pomoći glazbenicima i glazbenim profesionalcimaa da od toga i žive“.

Loud & Clear nudi objašnjenja i grafove koji objašnjavaju kako izvođači zarađuju na Spotifyju.

Kako navode na stranici, Spotify prvenstveno zarađuje iz dva izvora - od Spotify Premium pretplatnika kao i od oglasa na Spotify besplatnoj opciji. Dvije trećina tog novca se isplaćuje vlasnicima prava. 

Taj se novac ne dijeli po fiksnom iznosu za stream jer pretplatnici ne plaćaju po streamu već mjesečnu pretplatu neovisno koliko glazbe slušaju. Iz tog razloga cijena streama varira od tržišta do tržišta i broj streama nakog izvođača se dijeli s ukupnim brojem stremova na tom tržištu.  

Također, podaci na stranici otkrivaju da je čak 870 izvođača je pojedinačno generiralo preko 1 milijun dolara kroz izvođačka i publishing prava u 2020. godini. 1820 ih je ostvarilo dobit od preko pola milijuna dolara, a 7800 preko 100 000 dolara, dok je 13 400 zaradilo preko 50 000 dolara.

„Ako pogledate te grafove kako je zarada izvođača rasla tijekom posljednje četiri godine, možete zaključiti da je Spotify investirao kako bi korisniku iskustvo korištenja bilo još bolje. Proširili smo se u još više zemalja, uložili u programiranje i investirali općenito u naš posao kako bi svima bilo bolje“, rekao je Charlie Helleman, dopredsjenik Spotifyja.

„Konstantno testiramo kako bi na svim tržištima izvukli maksimalno što je u konačnici najbolje za Spotify, ali i za sve izvođače“.

S druge strane, Demon Krukowski, ko-osnivač Union of Musicians and Allie Workers, napisao je na Twitteru da Loud & Clear ne osigurava obećane podatke o bitnim problemima poput točnog izvora zarade na Spotifyju, uvjetima ugovora s velikim diskografima pa i podmićivanju kad su je u pitanju algoritam playlisti.

 

 "Definitivno smo zainteresirani za razgovore jer nas uvijek zanima svaka inovacija ili promjena koja će pomoći da se više prihoda rasporedi izvođačima koji razvijaju svoje karijere i koji bi imali najviše benefita od toga", rekao je Hellman i dodao da bi volio da se ljudi angažiraju na portalu kako bi imali što više temelja za daljnju raspravu. 

"Na samom dnu stranice Loud & Clear se nalazi FAQ i obrazac koji svaki izvođač može ispuniti s pitanjima vezanim za isplatu". 

Ovaj članak sponzorira Merlin.