Članovi ovog američkog instrumentalnog fusion banda Forq ne žive u istome gradu, zbog pandemije koronavirusa i ograničenog kretanja su nekoliko puta morali odgađati turneju i tek su nedavno zajedno nastupili uživo pred publikom nakon čak više od godinu dana! Nisu skrivali koliko su im nedostajali obožavatelji i nastupi, odnosno  uzbuđenja nije manjkalo ni na pozornici, ali ni u publici. Hrvatskoj publici je sinoćnji koncert također bila jedna od rijetkih prilika da u posljednjih godinu i pol u Hrvatskoj uživaju u  vrhunskoj izvedbi nekog inozemnog banda.

U cijeloj priči osobito veseli činjenica što izvedbe Forqa nikada nisu iste pa je svaki nastup posebno iskustvo i za njih i za publiku.

Grupu čine četvorica sjajnih improvizatora, ali najnevjerojatniji dojam ostavljaju njihove neobične i nezaboravne skladbe koje donose mješavinu žanrova.

U svakoj se pjesmi pozivaju na drukčiju glazbenu tradiciju, od bluesa, preko jazza i rocka do popa i elektronske glazbe. Hrvatskoj su publici odsvirali skladbe s četiri albuma “FORQ”, “Batch”, “Threq” i “Four”.

Band predvodi klavijaturist Henry Hey, koji je svirao s Davidom Bowiejem, Empire of the Sun i Jeffom "Tainom" Wattsom, a s njim su zasvirali gitarist Chris McQueen, basist Kevin Scott te bubnjar Jason “JT” Thomas.

Band je slobodno vrijeme iskoristio za razgledavanje Pule koja ih je naravno oduševila u svakom pogledu pa možemo očekivati da ovo nije bio i njihov posljednji posjet Hrvatskoj.

Festival je održan u skladu s važećim epidemiološkim mjerama i ograničenim brojem publike u dvorani.

Sljedeći koncert u sklopu 3. Backstage Live Pula Festivala, održat će se 15. srpnja. Tada u Pulu dolazi još jedan kvartet vrhunskih glazbenika, supergrupa koju predvodi višestruko nagrađivani i jedan od najtraženijih bubnjara na međunarodnoj jazz sceni - Antonio Sánchez Special Quartet with Donny McCaslin, Miguel Zénon & Scott Colley!

Koncert će se održati također uz važeće epidemiološke mjere i ograničen broj ulaznica koje su u prodaji na: https://ink.mojekarte.hr/hr/all.html  i na blagajni INK Pula!

Izvor: Menart