U godini u kojoj se svjetska glazbena industrija vraća u punoj snazi, festival u produkciji EXIT tima je poslije dvogodišnje pauze opet pokazao kako je Beogradu mjesto uz vodeće gradove poznate po klupskim dešavanjima, kao što su to London, Berlin ili Amsterdam.

Povratno izdanje u izvanrednom proljetnom terminu obilježili su nastupi nekih od vodećih imena svjetske elektronske scene, kao što su to techno superzvijezda Nina Kraviz, virtuozni kompozitor Stephan Bodzin i aktualni hit sastav Agents of Time, ali i apsolutne DJ legende kao što su DVS1, DJ Bone, Sebastian Leger i DJ Tennis. Nesumnjivu kvalitetu regionalne scene dokazali su i Tijana T, Kristijan Molnar, Dejan Milićević, Monosaccharide, Layzie i desetine drugih raspoređenih po klubovima širom Beograda.

U maksimalnom kapacitetu ovog vikenda radio je međunarodno hvaljen klub Drugstore, u kojem su za vrijeme festivala održana čak četiri odvojena događaja, od rasprodanih hip-hop partyja do aftera s izvođačima iz Njemačke, Južne Afrike, Francuske i Turske. Radili su punom parom i klubovi 20/44, half, Ben Akiba, Dot i kolosalni Silosi, koji su oduševili nemali broj stranih posjetitelja iz cijele Europe, ali i Azije, Južne Amerike, pa čak i Indije, od kojih su se mnogi vraćali i po treći put!

Osim glavnog glazbenog programa, 48 sati neprekidnog sadržaja ispunila je i sada već tradicionalna No Sleep konferencija, koja je tijekom dva dana u Marsh Open Spaceu okupila brojne posjetitelje i govornike u glazbenoj industriji. Uz širok spektar tema koje utiču na naše živote, posebnu pažnju izazvao je utjecaj pandemije i socijalnog distanciranja na mentalno zdravlje mladih, ali i globalna reakcija na štetnost takozvane „cancel“ kulture u javnosti. Predstavljene su i nove mogućnosti upotrebe NFT tehnologije u umjetnosti, dok je najveće zanimanje izazvao panel EXIT the Metaverse, na kojem su najavljene uzbudljive inovacije upravo u festivalskoj industriji.

Osnivač festivala Dušan Kovačević je rekao da EXIT zapravo ulazi u Metaverse kako bi branio i čuvao iskustva uživo.

„Naša NFT kolekcija bit će inspirirana i povezana s nekim od najboljih iskustava na i oko festivala. Duboko vjerujemo u to da iskustva u novom univerzumu ne smiju biti zamjena, već samo dopuna postojećeg“, dodao je.

Jovan Tišma, jedan od osnivača SolSea platforme i All Art projekta, istakao je značaj ovog koraka za festival: „Drago mi je što je EXIT rano zakoračio u ovo i što možemo eksperimentirati, otkrivati i istraživati zajedno“.

Nakon proljetne nadoknade, novo izdanje No Sleep Festivala vraća se već ove jeseni u svom redovitom terminu u studenom, a fanovima će uskoro biti omogućeno i da se prijave za rane ulaznice po najboljoj cijeni. Organizatori najavljuju i razne novitete u odnosu na dosadašnja izdanja.

Ovime je ujedno EXIT tim otvorio svoj ovogodišnji kalendar događaja u kojoj centralno mjesto svakako zauzima EXIT festival na Petrovaradinskoj tvrđavi od 7. do 10. srpnja, čiji program predvode Calvin Harris, Nick Cave & The Bad Seeds, Iggy Azalea i stotine drugih. Prethodit će mu Sea Star 27. i 28. svibnja u Umagu, dok kraj kolovoza i rujna spremaju dva crnogorska događaja – Sea Dance i Ada Divine Awakening.

Izvor: Exit promo