Mokosh je samostalan projekt Borisa Harfmana (koautor i producent u projektu Lado Electro) u kojem istražuje i prezentira nove načine spajanja hrvatskih tradicijskih napjeva kroz različite stilove elektronske glazbe.

U tome je kao remiksere okupio neke od svjetskih vrhunskih skladatelja i producenata različitih pravaca elektronske glazbe od kojih se najveći dio njih prvi puta susreo s hrvatskim narodnim pjesmama te se s oduševljenjem prihvatio remiksiranja.

(Boris Harfman, privatna arhiva)

 

Pjesmu „None“, inspiriranu tradicijskim napjevom Hrvata iz središnje Bosne, za svoj remix je odabrao legendarni engleski producent i glazbenik John Fryer.

John Fryer legendarni je britanski producent i glazbenik koji je radio sa svjetskim bandovims i izvođačima poput Depeche Mode, Cocteau Twins, Yazoo, Alison Moyet, M | A | R | R | S, Clan Of Xymox, Nine Inch Nails, Die Krupps, This Mortal Coil, Love And Rockets itd.

Black Needle Noise novi je glazbeni projekt Johna Fryera, pokrenut 2015. godine.

Za vizualni identitet albuma Mokosh zadužena je Marija Buljeta, splitska fotografkinja koja živi u Londonu. Na pjesmi su pjevale: Nataša Gluić, Tamara Horvat, Vlatka Hlišć, Ivana Prokop, Kristina Vrućina, Ana Drobina, Klara Kašnar.

Mokoš (praslav. Mokošь, prema mokrъ: mokar),  boginja u staroj slavenskog mitologiji, zaštitnica žena i plodnosti.

Izvorno je Perunova supruga, ali bi šest mjeseci svake godine odlazila kao ljubavnica u kraljevstvo mrtvih k njegovu neprijatelju Velesu (simbolični prikaz kretanja sunca).

U narodnim pričama spominje se kao žensko ili demonsko biće; vjerovalo se da preobučena obilazi stada i domove. Štovanje joj dokazuju i mnogi toponimi; u Hrvatskoj najpoznatiji Mokošica kraj Dubrovnika.

Mini EP je dostupan na streaming servisima


Izvor: Menart