Kao dio šireg rada na održivosti, IMPALA je već razvila praktične savjete za svojih gotovo 6000 članova, mala i srednja poduzeća, glazbene tvrtke i samostalne umjetnike, kao i alate kao što je prilagođeni kalkulator ugljika (prvi takve vrste u glazbenom sektoru) s neprofitnom organizacijom Julie's Bicycle, kako bi njegovi članovi pratili svoj trag. Sektoru je sada potrebna obuka o tome kako koristiti te nove alate, kako bi razvio nove kapacitete i vještine.

Projekt IMPACTS ponudit će prilagođenu obuku o klimatskom opismenjavanju od strane međunarodnih i lokalnih stručnjaka, na šest teritorija diljem Europe (Njemačka, Španjolska, Italija, Balkan, Finska, Danska). To će uključivati ​​smjernice za korištenje kalkulatora ugljika, poticanje izgradnje kapaciteta u sektoru i potporu članovima IMPALA-e u akcijama zelenog oporavka. Prvi od ovih šest webinara održava se 29. rujna za članove VUT-a, njemačkog udruženja nezavisnih glazbenih poduzetnika.

Projekt će također imati za cilj uspostaviti okvir za početak razmatranja načina na koji se mogu razviti mjerila i standardi za cijeli sektor. Ovo će biti uloga IMPALA-ine grupe za analizu klime, sastavljene od nekoliko članova IMPALA-e koji predvode raspravu o klimi i klimatskih stručnjaka iz Julie's Bicycle i Thema 1, koji će se sastajati na mjesečnoj bazi tijekom projekta. Osim toga, IMPACTS će pridonijeti podizanju svijesti o pozitivnim pričama i najboljim praksama, kao katalizatoru daljnjih promjena promičući klimatski optimizam i vrijednost pojedinačnih i zajedničkih akcija. Više o ovim temama i praksi možete pronaći na blogu na stranici IMPACTS i na IMPALA-inim kanalima društvenih medija.

Ovaj projekt sufinancira Europska unija, u okviru  Music Moves Europe kojom upravlja MusicAIRE. Cjeloviti popis nagrađenih projekata možete pronaći ovdje, a više informacija o projektu IMPACTS ovdje.

Horst Weidenmüller, predsjedavajući IMPALA-ine radne skupine za održivost i izvršni director !K7, komentirao je: „Izračun otiska ugljika trebao bi biti što jednostavniji i dostupan svim tvrtkama diljem Europe. Zato smo napravili prvi kalkulator ugljika za nezavisne glazbene kompanije s Julie's Bicycleom. IMPACTS će nam pomoći da počnemo s uvođenjem alata i testiramo spremnost na klimu na različitim teritorijima.”

Helen Smith, izvršna predsjednica IMPALA-e, dodala je: „Sjajno je vidjeti da je ovaj projekt sufinanciran od strane EU koja je tako prepoznala njegovu vrijednost dodijelivši mu najviše bodova među svim prijavljenim projektima i vidio ga kao prvi korak u promicanju klimatske pismenosti i uspostavljanju sektorskih standarda diljem Europe. Nadamo se da će IMPACTS poslužiti kao dobra osnova za daljnje klimatske projekte na sveobuhvatnijoj razini i uz odgovarajuću potporu tijela EU-a, na razini donošenja politika i na financijskoj razini.”

Izvor: Runda | Impala

Supported by: MERLIN