Prva Nacionalna konferencija za izvođače u glazbenoj industriji održala se online u utorak, 6. rujna s početkom u 12:00 sati, a trajala je otprilike dva sata. Na konferenciji su uz izvođače sudjelovali i razni profesionalci iz glazbene industrije. Konferenciju je moderirala Ivana Kasalo iz Hrvatske diskografske udruge kao organizatora, a uvodna riječ prepuštena je predsjednici HDU - Maji Vidmar Klarić

"Svaka industrija ima svoje specifičnosti, svoja pravila, svoje interesne teme i područja djelovanja. Svi mi svakodnevno slušamo našu omiljenu glazbu iza koje stoje brojni izvođači, ali i cijeli niz pojedinaca, stručnjaka i timova koji stvaraju finalni proizvod koji mi čujemo. Ovom konferencijom želimo biti još transparentniji prema izvođačima kako bi oni imali priliku čuti i naučiti nešto novo te na taj način bolje razumijeli određene procese unutar glazbenog sustava, a također kroz izlaganja biti dodatno motivirani za neke buduće poslovne korake. Mi iz diskografske udruge želimo biti u novom digitalnom dobu još bliže izvođačima, ali ovoga puta fokusirani i na njihovu edukaciju", komentirala je Maja. 


Prva konferencija programski je bila fokusirana na aktualne teme: „Kultura streaminga – novo doba za izvođače“ koju je pripremio Goran Komerički, a osim toga, izvođači su imali prilike poslušati i temu o novom Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima kojeg je objasnila Valentina Šokec, a Ivan Božajić održao je prezentaciju 1Played sustava na temu „Praćenje emitiranja snimaka u radijskom eteru“.

„Ovo je nešto novo i za nas kao organizatore, ali bez obzira koliko umjetnici izvođači bili u svojoj kreativnoj energiji trebali bi znati sve o pravnim aspektima ali i o poslovnim mogućnostima. I upravo smo se zato odlučili na ovaj potez, na organizaciju ove konferencije koja će biti tradicionalna. Za sada je ona online, ali vjerujemo da će se jednog dana održati uživo“, izjavili su iz Hrvatske diskografske udruge.

Hrvatska glazba i glazbena industrija važan su dio kako kulture, tako i cjelokupnog gospodarstva Republike Hrvatske koja na godišnjoj razini ostvari nekoliko stotina milijuna kuna prihoda. Procjenjuje se da diskografi na godišnjoj razini ulažu oko 30 milijuna kuna u nove snimke i izvođače.