Tijekom posljednjih nekoliko tjedana, IMPALA je prikupljala mišljenja o Appleovom prijedlogu da se primijeni povećanje tantijema od streaminga za 10% za glazbu dostupnu u ‘spatial audio’ formatu (‘spatial audio’ je format prostornog tj. surround zvučnog formata). Potez je to koji će imati negativne posljedice za neke dijelove glazbene industrije, posebno za nezavisne izdavače i njihove izvođače.

Ovo povećanje tantijema, kao što je već istaknuto u medijima, manje je dostupno neovisnom sektoru. Razlog za to mogu biti početni troškovi prilikom snimanja novih pjesama ili troškovi koji bi nastali remiksiranjem već objavljenog repertoara. Neki izvođači također mogu odlučiti ne koristiti ovaj format, jednostavno kao vlastiti kreativan izbor. Budući da je prihod koji Apple kao streaming platforma ostvaruje ograničen, direktna posljedica ovog poteza neizbježno će biti smanjena zarada za one koji neće koristiti navedeni ‘spatial audio’ format, među kojima će najveći broj biti iz nezavisnog izdavačkog sektora.

IMPALA pozdravlja sve napore da se još više raspravlja o tome kako reformirati tržište streaminga. Međutim, logika za ovu konkretnu reformu ne bi trebala imati nikakve veze s raspodjelom prihoda. Iako razumijemo da povećanje dostupnosti poboljšanih audio formata ide na dobrobit obožavatelja, to ne bi trebalo rezultirati smanjenjem prihoda za pjesme koje nisu objavljene u određenom formatu.

IMPALA poziva Apple na raspravu o alternativnim načinima, umjesto jednostranog uvođenja značajnih promjena, što će rezultirati preusmjeravanjem prihoda od neovisnih glazbenih izdavača i izvođača kako bi se redistribuirali među velikim igračima na tržištu. Ovo je delikatno pitanje s obzirom na općenitu tržišnu moć Applea, kao i velikih tvrtki te činjenicu da neproporcionalno utječe na izvođače u usponu i manje streamane, nišne žanrove, manja tržišta i manje lokalne jezike. To je u suprotnosti s IMPALA-inim preporukama za streaming kojima se nastoje povećati ukupni prihodi i okončati razvodnjavanje, kao i promicati raznolikost unutar ekosustava streaminga.

Izvršna predsjednica IMPALA-e, Helen Smith, komentirala je: “Podržavamo poteze platformi da prepoznaju kvalitetu zvuka na način koji je objektivno pravedan i održiv. Naš poziv Appleu u vezi s ovim prijedlogom je da istraži alternativne načine da to postigne, a ne da to povezuje s reformom streaminga. Radujemo se sastanku našeg odbora sljedeći mjesec u Appleovom novom uredu u Londonu. Također se ponovno pozivamo na IMPALA-in plan od 10 točaka za reformu trenutnih modela dodjele tantijema od streaminga kako bi se osigurala pravednost i održivost za sve izvođače, poboljšali prihodi i promicala šira raznolikost novih talenata. Naš plan također prepoznaje neiskorišteni komercijalni potencijal na manjim tržištima, posebno u Europi, te je predložio inicijative za otključavanje tog potencijala i promicanje kulturne i jezične raznolikosti unutar streaminga.”

Mark Kitcatt, predsjednik IMPALA-ine grupe za reformu streaminga i glavni izvršni direktor Everlasting Records i Popstock Distribuciones dodao je: “Promjene u ekosustavu streaminga sada potiskuju globalne usluge streaminga koje dominiraju tržištem. IMPALA je počela ovu raspravu prije tri godine i cijenimo Appleove napore da poboljša kvalitetu zvuka. Željeli bismo istražiti druge načine da to postignemo. Za nas to jednostavno nije pitanje reforme streaminga. Ako Apple ostane predan prilagodbi modela raspodjele prihoda, pozivamo ih da zajedno istražimo druge mogućnosti.”