Svjetska nezavisna mreža (WIN), organizacija koja okuplja nezavisna glazbena udruženja diljem svijeta i djeluje kao globalno koordinacijsko i potporno tijelo za sektor, objavila je pet novih članova odbora i istovremeno potvrdila ponovno imenovanje predsjednice i rizničarke.

Upravni odbor WIN-a, koji se obnavlja svake godine, sastoji se od predstavnika nezavisnih glazbenih kompanija i udruženja iz cijelog svijeta koje imenuju članovi WIN-a na geografskoj osnovi. Kako bi odražavao raznolikost jezika, žanrova i kultura koje čine svoje članstvo, WIN je potvrdio novu međunarodnu strukturu temeljenu na pet regionalnih blokova: Sjeverna Amerika, Latinska Amerika, Europa, Azija i Australazija.

Upravni odbor WIN-a imenovao je pet novih članova: Dario Draštata (Dallas Records, Hrvatska), Francisca Sandoval (IMICHILE, Čile) i Marty Ro (Sound Republica, Južna Koreja) kao direktorima, zajedno s Alejandrom Varelom (S-Music/ASIAr, Argentina) i Sridhar Swaminathan (SIMCA, Indija) kao promatračima. Također je pohvaljen rad Zene White i Marije Amato koje su ponovno imenovane predsjednicom i rizničarkom. Tople zahvale upućene su dosadašnjim članovima Francesci Trainini (PMI, Italija), Jeffreyu Chiangu (Fluxus, Južna Koreja) i Oliveru Knustu (IMICHILE, Čile) za njihovu kontinuiranu predanost i rad.

20 članova upravnog odbora WIN-a za 2024. su:

Sjeverna Amerika
Garry West (Compass Records, SAD)
Gord Dimitrieff (Aporia Records, Kanada)
Jason Peterson (GoDigital Media Group, SAD)
Richard Burgess (A2IM, SAD)
Zena White (Partisan Records, SAD)
Observer: Tony Kiewel (Sub Pop, SAD)

Latinska Amerika
Francisca Sandoval (IMICHILE, Čile)
Sandra Rodrigues (ABMI, Brazil)
Observer: Alejandro Varela (S-Music/ASIAr, Argentina)

Europa
Dario Draštata (Dallas Records, Hrvatska)
Gee Davy (AIM, Velika Britanija)
Geert De Blaere (N.E.W.S., Belgija)
Jörg Heidemann (VUT, Njemačka)
Mark Kitcatt (Everlasting Records, Španjolska)
Observer: Helen Smith (IMPALA, Europa)

Azija
Marty Ro (Sound Republica, Južna Koreja)
Takuya Yamazaki (IMCJ, Japan)
Observer: Sridhar Swaminathan (SIMCA, Indija)

Australazija
Maria Amato (AIR, Australija)
Observer: Dylan Pellett (IMNZ, Novi Zeland)

‘Zahvalna sam što sam dobila priliku da nastavim biti predsjednica WIN-a i čestitam našim novim članovima odbora. Naš cilj je ojačati sektor stvaranjem nezavisnih udruženja glazbenih izdavača u svim zemljama u kojima postoji glazbeno tržište. Nova regionalna blokovska struktura odražava našu svrhu da povežemo što više teritorija. Posebno sam ponosna na rad WIN-a sa grupama u Latinskoj Americi, Aziji i Pacifiku, na njihovim specifičnim planovima, kao i na pridruživanje udruga u Indiji, Paragvaju i Bugarskoj našem članstvu’, kaže predsjednica WIN-a, Zena White (Partisan Records).

Osim toga, Zena White i Noemí Planas, glavna izvršna direktorica WIN-a, zajedno s predstavnicima udruga članica u drugim zemljama Latinske Amerike, odlaze u Guadalajaru (Meksiko) krajem veljače/početkom ožujka kako bi prisustvovale konferenciji FIM GDL, gdje će organizirati susret nezavisnih izdavača i WINHUB event koji povezuje glazbene profesionalce iz Argentine, Australije, Kanade, Čilea, Kolumbije, Meksika, Španjolske i SAD-a s članovima WIN-a i drugim međunarodnim delegatima.

‘Uzbuđena sam što mogu poželjeti dobrodošlicu ovim nevjerojatnim profesionalcima u naš odbor iz novih teritorija poput Hrvatske, Indije i Argentine, kao i novim licima iz Južne Koreje i Čilea. Obnovljena struktura odbora temelji se na našem prioritetu da osnažimo i ujedinimo nezavisne članove u svim dijelovima svijeta. WIN i dalje nastavlja raditi na rastu članstva, te se veselimo skorom dodavanju članova u zemljama poput Meksika, a naš posjet Guadalajari doprinijet će tome’, zaključuje Noemí Planas, izvršna direktorica WIN-a.

O imenovanju u upravni odbor WIN-a, Dario Draštata, predsjednik Runde i predsjedavajući upravnog odbora IMPALA-e kaže: ‘Kada smo prije nešto više od 5 godina pokretali RUNDU poticaj i podrška koje nam je pružila prvo IMPALA, a onda i WIN bili su ključni da ostvarimo prve ciljeve koje smo si postavili: da pozicioniramo regiju na europskom i svjetskom glazbenom tržištu i ukažemo na do sada ne(pre)poznate potencijale regionalne glazbene industrije te da time pomognemo u dovođenju relevantnih glazbenih streaming servisa na sve naše teritorije, uz paralelno uspostavljanje dobrovoljne, nezavisne, multiteritorijalne glazbene udruge. U tom trenutku gledali smo procese na globalnoj glazbenoj sceni, čak ne iz zadnjeg reda, nego smo virili sa strane kroz prozor skrivečki... Činjenica da smo sada prisutni ne samo u prvom redu, nego kroz pozicije u vrhu IMPALA-e i WIN-a imamo mogućnost i utjecati na politike kao i stvarati nove u kojima će biti zastupljen ne samo glas naše regije, već i šire indie zajednice srednjo-istočne Europe (CEE), velika je privilegija i priznanje. U vremenu koje pred glazbenu industriju gotovo svakodnevno postavlja nove izazove još je važnije biti uključen u sve globalne trendove i tokove kako bi ih pravovremeno mogli prepoznati i poduzeti odgovarajuće akcije na lokalnim glazbenim tržištima, kao i nastaviti sa kontinuiranom podrškom i promocijom lokalnih glazbenih talenata, autora, izvođača i nezavisnih izdavača kroz sve dostupne kanale. Pozicija u UO WIN-a svakako nam to omogućuje, ali istovremeno otvara nove prilike za povezivanje sa drugim glazbenim tržištima van Europe.’