Suradnja se odnosi na razmjenu metapodataka repertoara dostupnog na glazbenim streaming servisima kao što su Spotify, Deezer, Apple Music, Tidal i dr. te na digitalnim platformama (YouTube, Facebook, TikTok…). Boljom identifikacijom i administracijom djela omogućit će se bolja zaštita intelektualnog vlasništva te, posljedično, optimizacija online zarade za nositelje prava.

„Dnevno se na glazbene servise u svijetu uploada oko 20 tisuća novih pjesama, a zbog sve većeg broja servisa i rastuće konzumacije digitalnog sadržaja, potrebna je što kvalitetnija suradnja različitih nositelja prava. Suradnja s kolegama iz ZAPRAF-a olakšat će poslovne procese i obradu gomile podataka s digitalnih servisa. Od toga će, naravno, profitirati i naši članovi, glazbeni autori, kojima će se omogućiti još kvalitetnija zaštita autorskih prava, kao i veća zarada od online korištenja njihovih djela“, naglasio je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.

Novi oblik suradnje ZAPRAF-a i HDS ZAMP-a ogleda se u uspostavi kvalitetnije operativne komunikacije kroz međusobnu razmjenu podataka o snimkama odnosno o autorima iz digitalnih baza podataka ovih dviju organizacija. Glavni cilj razmjene je brža i bolja identifikacija autorskih djela fiksiranih na snimkama dostupnim na digitalnim glazbenim streaming servisima te nadopuna ZAPRAF baze metapodacima o autorima. Nastavak uspješne suradnje odličan je pokazatelj kako autorska i diskografska organizacija trebaju raditi na sve boljoj isporuci i dostupnosti glazbenog sadržaja na digitalnim glazbenim streaming servisima te vjerujemo da će ova suradnja imati samo pozitivne rezultate za sve dionike u glazbenoj industriji“, izjavila je Maja Vidmar Klarić, direktorica ZAPRAF-a.

Metapodaci uključuju informacije o nositeljima autorskih i srodnih prava na pojedinim snimkama, a njihova pravovremena prijava i razmjena važni su zbog što kvalitetnije administracije djela na online platformama i servisima. Suradnja HDS ZAMP-a i ZAPRAF-a nastavlja se na misiju krovnog autorskog udruženja CISAC koji je u 2022. fokus usmjerio upravo na važnost i točnost metapodataka, a njegov predsjednik, legendarni osnivač ABBA-e, Bjorn Ulvaeus, tu misiju naziva „izazovnom, ali od presudne važnosti kako bi se osiguralo stabilno funkcioniranje kolektivnog sustava te pravedna raspodjela među kreativcima“.

Izvor: Hrvatska diskografska udruga