Od izlaska posljednjeg album, Simbol za sunce (2017), ova jedinstvena glazbena institucija, fanatično je predstavljala svoju mnogoljudnu koncertnu inkarnaciju, odnosno pjesme koje su neupitno obogatile hrvatsku kulturnu baštinu, baš kao što su i širile okvire čak nekoliko glazbenih žanrova posljednjih gotovo tri desetljeća postojanja. 

Uvijek u nekom svojem filmu, u svojem tempu, Mayalesi su vozili izvan trendova i klike, posvećeni isključivo vlastitom instinktu te virtuoznoj glazbenoj igri i eksperimentiranju. Preslušavanjem "Domovine" jasno je da Mayalesi nastavljaju jahati u svojim epskim prostranstvima, u atmosferama koja mirišu na vremena kada su se albumi slušali u jednom dahu, od korice do korice. 
I ovaj album nosi neku svoju intrigu, zagonetan koncept isprepleten kroz stotine glazbenih slojeva, provučen kroz čarobne melodije i otpjevan kroz lucidne tekstova koji zovu slušatelja da sjedne i prepusti se otkrivanju domovine iz zaigranih glava Mayalesovih autora. 

Dvanaest novih pjesama ponovo su producirali Pavle Miholjević i Jura Ferina. 

I na ovom albumu nastavlja se dobra navika suradnje s različitim umjetnicima - s dugogodišnjom suradnicom benda Ivanom Starčević, novom zvijezdom scene Mary May, odnosno duet koji je vođa benda, autor i pjevač Petar Beluhan, realizirao s Aljošom Šerićem
 
Ovoga puta Mayalesi su na izradi svojeg vizualnog identiteta surađivali s mladim umjetnikom Vicom Tomasović.
Sam izlazak albuma pratiti će dva video spota realizirana u suradnji s video umjetnikom iz Koprivnice, mladim Dinkom Šimcem.


Šestominutni video za pjesmu "Divlje pastrve" snimljen je na bajkovitim planinama Žumberka. A već sljedeći petak, 30. travnja Mayales predstavljaju video za pjesmu "Adio galioti" u kojem nastupa majstorica uličnog performansa Nikolina Majdak.

Album je od danas dostupan u svim boljim prodavaonicama nosača zvuka, te na digitalnim servisima.