Bivši pevač Prljavog kazališta, Davorin Bogović, zvezda je prve večeri, u petak 29. jula, od 22 časa, a prethodiće mu kragujevački bend Tribe (21.00), koji izvodi rok hitove sa prostora bivše Jugoslavije. Sutradan, u subotu 30. jula, veče otvara pančevački sastav Jutarnji program (21.00), a zatim, od 22.30, sledi nastup našeg najdugovečnijeg novotalasnog benda, Električnog orgazma

Tradicija Ex Yu Rock Festa datira od 2009, kada su nezaboravnu atmosferu stvorili Partibrejkers, Zabranjeno pušenje, KUD Idijoti, Ateist rep i Zbogom Brus Li. U narednim godinama, Starčevom su odjekivali hitovi Riblje čorbe, Bajage i Instruktora, Atomskog skloništa, Hladnog piva, Psihomodo popa, Valentina, Van Goga, Jure Stublića i Filma, Nena Belana, Dejana Cukića, Kerbera, YU grupe, Alena Islamovića... Pre godinu dana, udarno ime festivala je bio Darko Rundek, sa svojom Ekipom. 

Organizator Ex Yu Rock Festa, predsednik MZ Starčevo Petar Andrejić, naglašava: 

„Naša koncepcija je takva da je preostalo još samo nekoliko velikih izvođača iz perioda Jugoslavije koji nisu nastupali na festivalu. Imamo tradiciju koja je u Starčevu započela, praktično, još 1997, kada je Nele Karajlić sa svojim Zabranjenim pušenjem upravo kod nas održao prvi koncert u Srbiji posle raspada Jugoslavije. Na Ex Yu Rock Festu priliku pružamo i mladim, neafirmisanim bendovima. Ove godine, to je Jutarnji program“. 

Srđan Gojković Gile, frontmen Električnog orgazma, raduje se nastupu u Starčevu gde, kako kaže, jako dugo nisu bili. 

„Nekad je to bilo uobičajeno rok mesto, gde se često sviralo. Bend je celo leto na turneji, u super formi smo. Publika može da očekuje presek naše karijere, od ’Paket aranžmana’, sa naglaskom na album ’Lišće prekriva Lisabon’, koji će, povodom 40 godina od izlaska, biti reizdat za Croatia Records. Braćo i sestre, vidimo se u Starčevu 30. jula“. 

 

Izvor: Long Play