Šesti studijski album Marka Šelića Marčela predstavlja njegov najkonceptualniji rad do sad, kojem je više no ikad ranije prišao kao jednom od svojih književnih djela. Svoj dnevnik pokušaja ravnodušnosti pripovijeda kroz 16 povezanih pjesama, koje su kao poglavlja romana u stihu. Polazna točka je potpuni opoziv samoga sebe: u pjesmi 'Udahni', prvom singlu i prvoj pjesmi na albumu, odlučuje se isključiti iz svega, pa čak i iz vlastite privatnosti.
 
"U okolnostima kakve su ovdje i sad, dođe ti nekad da digneš ruke od svake vrste borbe i vjere - da, kao većina, više ne gledaš, ne slušaš, ne govoriš javno - te da lijepo emigriraš u samog sebe i tamo pričekaš da potop (glazbeni, društveni, moralni) prođe. Ako prođe. Samo, može li se ravnodušnost uvježbati ili ti baš i nema pomoći ako jednostavno nisi flegma? Ovo je priča o tome: o gubljenju i ponovnom nalaženju sebe, i osobno i stvaralački. O tome da borba vrijedi čak i onda kad izgleda uzaludno. Zašto? Zato što ovdje rastu neka nova djeca i nemamo pravo ostaviti im užas", o konceptu albuma kaže njegov autor.
 
Marčelo suvremenom glazbenom "operom" ostaje dosljedan svom glasu: sa svojim suborcima iz benda (RaidShljukaNevena Glibetić NensiDramaKrumesFabryMax i Ministar Lingvista) secira cjelokupan društveni (i neminovno političkI) trenutak, reflektujući aktualna događanja kroz osobnu prizmu – što je već puna dva desetljeća glavni razlog povjerenja publike. 


 
"Neke od naših najzapaženijih pjesama bile su zapravo priče u stihu, ponekad na granici s pravom radio-dramom. Logičan sljedeći izazov bio je 'izrežirati' tim pristupom čitav album, napraviti od njega jednu priču – i sve to zapakirati u glazbu koja se na sve strane izlijeva iz korita bilo kojeg žanra, mijenjajući se u skladu s onim što tekst od nje traži", kaže Marko o glazbenom štimungu albuma, koji je zasluga njegovih suradnika koautora.

Iako će i dalje biti označen kao hip-hop album, "Nojeva varka" je daleko kompleksniji kad je glazbena definicija u pitanju: od elektronike preko prizvuka jazza i soula pa sve do sevdalinke, uključujući i jednu pjesmu koja je cijela napravljena samo od glasova. Bogatstvu kreativne energije članova benda doprinjeli su sjajni gosti iz Srbije i regije: Vukašin MarkovićIndigoBillainSickPrimeVladimir LalićAleksandar CuparaNikola ĐuričkoBane TrifunovićVanja NenadićDJ MrkiIvan Radivojević, glumci iz predstave "Bura" (na kojoj su radili i Nensi, Raid i Marčelo) te najmlađa gošća, djevojčica Luna Stefanović.
 

"Album "Nojeva varka" mi je dao priliku za našarolikiji pjevački izraz do sada, i jako se veselim što će publika napokon čuti što smo sve skuhali. Svaki od tih glazbenih stilova mi je drag i blizak", kaže Nevena Glibetić Nensi. 



"Sa svakom pjesmom koju smo radili za ovaj album bilo je isto: brzo, lako i kretivno", dodaje Shljuka dok Raid zakucava poantu: "Živimo u vremenu selektivne gluhoće, ljudi slabo hvataju frekvenciju na kojoj se kreće istina. Marčelo je kroz svoje tekstove pojačao signal istine do mjere da ravnodušnost ne može mirno spavati, pa preostaje samo da se pridruži tulumu, ili da zove policiju." 

Rilkeove stihove u uvodu 'Fernweh', recitirao je Branislav Bane Trifunović, citat Danila Kiša u 'JBG' Nikola Đuričko, sekvencu uvoda u 'Fitilj' odglumila Vanja Nenadić, a uvodne stihove 'JBG' recitirala je Luna Stefanović.

 

Izvor: Dallas Records / Lampshade Media