Europska nezavisna glazbena zajednica je uz ukrajinski narod i ukrajinsku glazbenu zajednicu. Također izražava solidarnost s onima u Rusiji koji se protive ratu i postupcima Vladimira Putina.

Zajedno s drugim europskim kulturnim udrugama, IMPALA će nastaviti davati podršku ukrajinskom kulturnom sektoru. Izuzetno su zabrinuti zbog utjecaja invazije na civilno društvo i ruskog ograničenja vijesti i kulture. Tijekom proteklog desetljeća IMPALA i druge europske udruge razvile su duboke veze s partnerskim organizacijama u Ukrajini, kao i u Rusiji.

IMPALA također podržava neovisne glazbene tvrtke u samostalnom donošenju odluka o tome kako će reagirati u ovoj situaciji, bilo da se radi o prekidu poslovanja s Rusijom ili drugim oblicima potpore Ukrajini. Kao i u drugim sektorima, članovi IMPALA-e zabrinuti su zbog izolacije kulturnog sektora u Ukrajini i Rusiji.

Rusija je također odlučila blokirati isplate s osnove intelektualnog vlasništva državama unutar EU i na mnogim drugim teritorijima koje nazivaju "neprijateljskim zemljama", što IMPALA osuđuje jer je jednako kao i piratstvo.
Razmatraju se razni načini kako će IMPALA i njezini članovi nastavljati pružati podršku. U međuvremenu su sastavili popis inicijativa diljem Europe u koje se članovi mogu uključiti i također pozdravljaju sve poteze članova da podrže nacionalne inicijative koje su već pokrenute u različitim zemljama.

Osim prijeko potrebne financijske i humanitarne pomoći, ukrajinska glazbena scena može se podržati i putem:

• Dijeljenje glazbe iz Ukrajine
• Kreiranje playlista pjesama ukrajinskih umjetnika i njihovo dijeljenje što je više moguće.
• Poticanje lokalnih radijskih postaja da puštaju ukrajinsku glazbu
• Podrška organizacijama kao što je Music Export Ukraine

Izvršna predsjednica IMPALA-e Helen Smith komentirala je: "Opet pozivamo na podršku našim kolegama iz Ukrajine, zajedno s drugim kulturnim udrugama u Europi. Dok razmatramo načine na koje možemo pomoći, centraliziramo popis inicijativa koje članovi mogu podržati i promovirati. Podržavamo sve članove koje poduzimaju vlastite radnje, bilo da se radi o zaustavljanju ili smanjenju gospodarskih aktivnosti s Rusijom ili iskazivanju potpore Ukrajini na druge načine. Također se protivimo potezu Rusije da blokira plaćanje intelektualnog vlasništva nositeljima prava u EU-u i drugim jurisdikcijama - to je ravno piratstvu."