Beogradsko izdanje Runda Digital Day-a vol. 5.0 je iza nas. Na konferenciji koju je organizirala RUNDA – regionalna udruga nezavisnih diskografa, uz podršku Merlina i Impale, sudjelovalo oko 150 panelista, govornika i delegata koji su stigli iz više od 20 zemalja te predstavljali neke od vodećih svjetskih glazbenih kompanija i udruga, što govori kako je ovo bio najinternacionalniji RDD do danas.

Prisutnost Ane Ilić, više savjetnice predsjednice Vlade Republike Srbije za kreativne industrije i turizam koja predvodi tim nacionalne platforme Srbija stvara / Serbia Creates, na samom otvaranju konferencije, snažan je signal podrške i prepoznavanja današnje važnosti nezavisne glazbene industrije. Ovakvom podrškom otvoreno je poglavlje suradnje sa Rundom kao pozitivan je primjer umrežavanja institucija i
kreativnog sektora u regiji.


''Glazbena industrija nam je sada u fokusu obzirom da ima snažan lokalni rast i zato što smatramo da ima jaki izvozni potencijal, kao i snažan potencijal za kulturnu diplomaciju. Obzirom da srpska glazbena scena počiva na nezavisnim izdavačima i glazbenicima planiramo u budućnosti surađivati sa Rundom i Impalom jer su ciljevi tih organizacija u skladu s našim ciljevima, a to je educiranje glazbenih profesionalaca, njihovo međusobno povezivanje i povezivanje sa međunarodnom scenom'' - izjavila je Ana Ilić.
 
Diskusije o indie glazbenoj sceni i digitalnom svijetu su bile izuzetno sveobuhvatne i redovno su se nakon završenih panela nastavljale u holu i neizbježnim druženjima u poznatim beogradskim restoranima i klubovima. Strast koja je pogonsko gorivo nezavisne glazbene industrije bile su zajednička crta svakog panela, prezentacije i razgovora.

Od digitalne distribucije, važnosti nezavisnih izdavača na kojima počiva regionalna glazbena scena, kao i za kontinuirani opstanak globalne scene i ukupnog eko sistema glazbene industrije, svih prednosti i izazova koje donosi sve veća prisutnost umjetne inteligencije, preko korištenja glazbe u filmskoj u tv industriji, priče o 50 godina hip-hopa i vibrantnoj regionalnoj live industrije te o projektima koji teže ka osiguravanju ekološke održivosti glazbenih kompanija ovogodišnji RDD prisutnima je u jednom danu dao opsežan uvid u trendove i najvažnije novosti, kao i najbolje poslovne prakse u industriji.


Premijerno predstavljanje u regiji imala je digitalna platforma budućnosti Lissen, dok je Deezer također premijerno predstavio novi, po mnogima kontroverzni, streaming model koji su već uveli u Francuskoj, a predstavljen je i projekt BELEM sufinanciran od strane EU kroz program Kreativna Europa koji ima za cilj osnaživanje kapaciteta za glazbene publishere, autore, izvođače, izdavače i platforme kroz monetizaciju prijevoda glazbenih tekstova.


''Uz mogućnost da dobiju uvid u najvažnije trendove i novosti u digitalnoj distribuciji glazbe, dijeljenje znanja i prezentaciju najboljih praksi u glazbenoj industriji najveći dobitak svima koji su sudjelovali na konferenciji je povezivanje i umrežavanje sa kolegama iz dvadesetak zemalja regije, Europe i svijeta. Cilj RDD je ne samo da poveže već i da se na i oko konferencije dogode konkretne nove suradnje, poslovi, kulturna razmjena i sklope partnerstva kojima će se unaprijediti posao naših članova i svih koji od toga mogu imati koristi u glazbenoj industriji'', zaključuje Dario Draštata, predsjednik RUNDA-e i predsjedavajući upravnog odbora IMPALA-e.
  
Za završetak beogradskog Runda Digital Daya u velikom stilu pobrinuo se Rob Garza iz Thievery Corporation sa svojim DJ setom na službenom afterparty-u.

 Ovogodišnji Runda Digital Day Beograd i Srbiju uspješno je povezao sa Europom i svijetom te ih snažno pozicionirao na mapu važnih glazbenih konferencija sa agendom da već iduće godine naraste na dvodnevni, još veći internacionalni event. Slijedeći Runda Digital Day događaj je već 5.12. u Zagrebu.


Runda Digital Day vol. 5.0 u Beogradu uz MERLIN i IMPALU podržali su platforma SERBIA CREATES, kompanije AIR SERBIA, HONOR, Hotel MOSKVA, zaklada ANA i VLADE DIVAC te AMERIČKA AMBASADA u Beogradu.