Konferencija direktora nacionalnih grupa-članica Svjetske diskografske federacije (IFPI) ovoga tjedna je održana u Bruxellesu, a na njoj su sudjelovali i predstavnici Hrvatske diskografske udruge Branko Komljenović, Dario Draštata, Maja Vidmar Klarić i Mladen Milić.

Na konferenciji se puno govorilo o sve većoj ulozi i utjecaju umjetne inteligencije te je glazbena industrija još jednom iznijela svoj stav odnosno preporuke u tri točke: 1. sadržaj koji je zaštićen autorskim pravom ne smije se koristiti u AI procesima bez prethodnog odobrenja nositelja prava; 2. smislena obveza vođenja evidencije se mora nametnuti developerima i ostalim uključenima koji koriste glazbena djela za obučavanje umjetne inteligencije i 3. djela i snimke koje je stvorila isključivo umjetna inteligencija bez utjecaja ljudske kreativnosti ne bi trebala uživati zaštitu kao autorska djela.

Veliki naglasak stavljen je na obvezu transparentnosti odnosno o drugoj točki po kojoj developeri moraju voditi registar o tome kojim sadržajem je umjetna inteligencija napunjena, tj. iz kojeg sadržaja je učila.

Na konferenciji se raspravljalo o ulaganju u glazbi, novostima na tržištu, glavnim porukama koje se mogu koristiti iz Global Music Reporta, naknadi izvođača, umjetnoj inteligenciji, slučaju RAAP, provedbi i ostalim dosjeima EU-a.

Na samom uvodu u konferenciju sudjelovala je i gospođa Emmanuelle du Chalard, vršiteljica dužnosti voditeljice Odjela za autorsko pravo Europske komisije, koja je govorila o umjetnoj inteligenciji, slučaju RAAP, provedbi, a dotaknula se i DSM Direktive koja je u Hrvatskoj implementirana Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima iz 2021. godine.

Europska komisija je najavila da će u narednom razdoblju napraviti screening tj. provjeru na koji način je implementacija provedena u svakoj državi članici i je li Direktiva ispravno implementirana.

Prilikom posjeta Bruxellesu, predstavnici HDU-a održali su sastanke i sa zastupnicima u Europskom parlamentu: Tomislavom Sokolom, Ladislavom Ilčićem, Karlom Resslerom, Romanom Jerković, Željanom Zovko, Biljanom Borzan i Predragom Fredom Matićem, a glavna tema tih sastanaka odnosila se na Direktivu o umjetnoj inteligenciji, koja bi trebala biti donesena u ožujku ili travnju 2024. godine.